Jenaspel

Speel je mee?

Peper – of kruidnoten?

85405-het-verschil-tussen-de-pepernoot-en-de-kruidnootBij Sinterklaas horen pepernoten én kruidnoten. Veel mensen denken dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. Zo ook ik. Dat is niet het geval. Maar waarin verschilt een pepernoot van een kruidnoot? En waar komen al die gebruiken rond Sinterklaas eigenlijk vandaan? Waarom wordt met Sinterklaas bijvoorbeeld ook met chocolademunten gegooid?

Pepernoot: met honing en anijs

De pepernoot en de kruidnoot worden herhaaldelijk met elkaar verwisseld. Toch verschillen ze in structuur en smaak. De pepernoot lijkt het meest op taaitaai en heeft een honingsmaak (niet overheersend, maar de smaak is er wel). Ook wordt er in de pepernoot vaak anijs gebruikt. De pepernoot is gemaakt van roggemeel. In pepernoten zit minder verzadigd vet dan in kruidnoten. Qua calorieën bevatten beide versnaperingen hetzelfde aantal energie

De kruidnoot

De kruidnoot is harder dan de pepernoot. Ook heeft hij de vorm van een half bolletje. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Deze kruiden samen worden ook wel speculaaskruiden genoemd. De koekjes die Zwarte Piet vaak gooit zijn over het algemeen kruidnoten en dus helemaal niet de pepernoten die altijd en overal bezongen worden.

De geschiedenis van de pepernoten

De geschiedenis zegt dat pepernoten eigenlijk uit Duitsland komen. Ze werden daar in de dertiende eeuw gebakken in kloosters en moesten gewone noten vervangen. In de provincies Friesland en Groningen was de pepernoot een symbool van vruchtbaarheid. Bruidsparen strooiden ze als teken van een kinderrijke toekomst. Eigenlijk verwezen ze daarmee naar een boer die zijn akkers met de hand bestrooid met zaad. Het strooien van pepernoten geeft dezelfde beweging en heeft dus ook dezelfde intentie namelijk groei en wasdom.

Het strooien van chocolademunten

Vroeger werden naast pepernoten (of eigenlijk dus kruidnoten) ook chocolademunten verstrooid door Zwarte Piet. Dit is een gevolg van een oude legende waarbij de heilige Sint Nicolaas drie jonge meisjes tegenkwam waarvan de vader de bruidsschat niet kon betalen en zij dus niet konden trouwen. Sint Nicolaas gooide toen een aantal munten naar ze toe, zodat ze alsnog konden trouwen. Tegenwoordig wordt er overigens niet meer zoveel gestrooid met chocolademunten, maar te koop zijn ze nog wel. Tegenwoordig zit er tussen de kruidnoten vaak ander snoepgoed in de vorm van suikergoed.

Waar worden pepernoten en kruidnoten gebakken?

Er zijn meerdere producten van pepernoten en kruidnoten in Nederland, maar het merendeel van dit snoepgoed van Sinterklaas komt uit een fabriek in Harderwijk.

Kruidnoten en pepernoten kunnen ook door de pasta of het vlees

Kruidnoten en pepernoten worden vaak zo uit het vuistje verorberd, of lekker bij de thee of de koffie. Maar de noten doen het ook goed in soep (uiensoep) of door de jus bij vlees. De gemalen kruidnoten kunnen zelfs door de pasta.

 

Leuk weetje lijkt mij.. als je over voeding werkt met de stamgroep.

 

Reacties zijn gesloten.