Jenaspel

Speel je mee?

Kleuren en geuren

Dit wordt ons nieuwe thema tot de zomervakantie. Ik ben op zoek gegaan naar prentenboeken. Wat vind  ik na een beetje zoeken op internet toch weer een aantal mooie inspirerende  titels..

Ron KameleonRon Kameleon

Chisato Tashiro (auteur) Chisato Tashiro (illustrator)

Ron de kameleon vindt het helemaal niet leuk dat hij telkens de kleur van de omgeving aanneemt. Iedereen ziet hem over het hoofd waardoor hij helemaal geen kameleon meer wil zijn. Het nijlpaard klaagt dat hij zichzelf zo grauw vindt en zo krijgt Ron een idee. Hij maakt verf en beschildert alle dieren zoals ze zelf willen. De eerste dag vinden ze dit erg leuk, maar de volgende dag heeft de leeuw al een probleem: hoe moet hij weten welk dier hij kan opeten? Wanneer alle dieren beginnen te mopperen, loopt Ron snel weg. Gelukkig komt de regen een handje helpen zodat iedereen zijn normale kleur terugkrijgt.
Mooi geïllustreerd prentenboek rond de thema’s ‘uiterlijk’ en ‘anders zijn’. Een verhaal over een kameleon ligt dan misschien wel voor de hand, maar toch kunnen de kleuters zich hierdoor gemakkelijk inleven in hoe het voelt om anders te zijn en niet opgemerkt te worden. De tekst is vaak wat stroef en het woordgebruik is niet altijd even goed aangepast aan de taal van vierjarigen.  De illustraties versterken echter de inhoud van het verhaal. Vooral de illustraties die over twee pagina’s getekend zijn, zijn heel aantrekkelijk.

speuren_naar_kleuren_-_9789002260155speuren naar kleuren

Dit stevige kartonboek, origineel geconcipieerd door een designstudio uit Kopenhagen, laat aan duidelijkheid niets te wensen over.
Op elke pagina zie je vele dieren, planten en vruchten, telkens in 1 kleur en precies te tellen tot maximum 10.
Zoals de rode pagina met 1 stuk watermeloen, 4 lieveheersbeestjes, 7 aardbeien, 9 klaprozen, enzovoort.
Of de gele pagina met 1 zon, 5 gele vissen, 8 eenden, enz.
En zo gaat het verder met een roze pagina, een groene, een oranje, een paarse en een blauwe pagina.
Links staat telkens netjes de vraag ‘Ken jij al deze … (kleur) dingen?’ en rechts staan alle voorwerpen ook vermeld.
Het geheel oogt aantrekkelijk en veelzijdig en de duidelijke structuur biedt houvast aan jonge kijkertjes.

welke kleur heeft een zoenWelke kleur heeft een zoen?

Niets leuker dan schilderen. Maar hoe teken je een zoen? Rood? Nee, dat is de kleur van boosheid! Groen? Nee, broccoli is groen! Zwart? Nee, monsters zijn zwart! Bruin? Toch niet zoals … Maar welke kleur heeft een zoen dan wel? Het is een grappig en ondeugend boek over schilderen, kleuren … en zoenen! Voor kunstenaars en kussers vanaf 4 jaa

Het vijftigste boek van Marcus Pfister, roept vragen op, letterlijk en figuurlijk.
In dit prentenboek, met de ondertitel ´grote vragen van kleine ontdekkers´ staat de verwondering centraal. In dichtvorm wordt een groot aantal vragen gesteld, maar niet beantwoord.
De tekst wordt ondersteund door kleurrijke illustraties. Pfister werkt vooral met waterverf en brengt accenten aan met potlood. Op iedere pagina heeft hij een stukje folie verwerkt, dit geeft een aantrekkelijke schittering.
Veel vragen en afbeeldingen hebben een relatie tot de natuur, de lezer ziet rozen (´komt de geur van bloemen door de kleur misschien?´), een zingend vogeltje (´Waarom fluiten de vogels elke morgen, hebben ze dan helemaal geen zorgen?´) en wilde ganzen (´hoe bereiken zij hun doel, vinden ze de weg naar het zuiden op gevoel?´). 
Daarnaast is er aandacht voor de elementen: de zon, regen, wind en het binnenste van de aarde.
Onverwachte vragen zijn er ook: ´leven er echt geen dinosaurussen meer? Kan ik teruggaan in de tijd, al is het maar één keer?´
Achter in het boek wordt de tekst herhaald, dan wordt duidelijk zichtbaar dat het rijm niet soepel is.
De vragen die opgeroepen worden zijn veelzijdig en origineel. Soms is er sprake van een filosofische vraag:´wat is goed en wat is kwaad´, vaak zijn het wetenschappelijke vragen:´hoe kan het dat stenen in het water zinken, maar dat vissen niet verdrinken?`

Dit prentenboek is een uitdaging, de voorlezer en het kind gaan op avontuur. Je weet nooit waar de verwondering je zal brengen.

waarom is de hemel blauw
Uitg. ADC
Waarom verandert de hemel van kleur? 
Waaruit bestaat lucht? 
Wat je moet weten over regenbogen en zonsondergangen. 
Dit prachtige boekje geeft een antwoord op al je vragen over de hemel en de lucht. Je vindt er ook veel experimenten in en knutseltips. 

Reacties zijn gesloten.