Jenaspel

Speel je mee?

Het werkt !

[cycloneslider id=”2339″]

Na het bijwonen van een workshop van Kommee op school over buitenspel kijk je ineens anders naar ‘Afval’ . Een van de kinderen brengt toevallig de volgende dag een zak vol mee. Van eierdoos tot aan koffieblik met deksel, van wasmiddelflacon , yoghurtemmer  tot aan een snoeptrommel. We bekijken het samen in de kring.  En we spelen het spel ‘blikken gooien’ . Ik geef  er een bolletje wol bij i.p.v. een balletje. Dit geeft een andere energie en zo weten we allen dat als het toevallig tegen je aan komen gaat, dit zacht aanvoelen zal. We spreken af,  wie het steeds oppakt van de grond en aan een nieuwe werper mag geven. Ik kies voor deze rol een jongetje van net vier jaar . Iedereen laat dit toe en je ziet hem groeien in zijn rol.  Je ziet ook de betrokkenheid bij de anderen verder omhoog schieten. Helemaal op het moment dat we samen ook gaatjes ontdekken bij de toren van koffieblikken en yoghurtemmers . Dit zorgt voor een nieuwe spelimpuls. Ik pak, de eerste keer zelf,  het begin van de draad, doe dit voorzichtig door een gaatje en ik geef het hierna aan een van de kinderen. En stel de vraag: ‘Zal de toren blijven staan, als je de draad aan iemand anders geven gaat?’  Het bolletje geef ik aan een meisje en zij laat indien nodig de draad wat vieren. Wat een opperste concentratie is er hier ook weer zichtbaar bij alle 28 kinderen.

20160225_075758614_iOS

Bij het buitenspel-moment op deze bijzondere dag, het is de laatste voor de vakantie, zie je een groep direct met alle materialen naar de zandbak lopen. Ze beginnen te graven met de blikken en de yoghurtemmers. Zo ontstaat er een rivier, de wasmiddelflacon wordt regelmatig met water gevuld en de deksels zijn de bootjes. Een ander pakt een snoeptrommel en vult die met zand en stoeit met de deksel erop en eraf willen doen.  Weer een ander verzamelt vondsten uit de natuur in de eierdoos. In elk vakje komt er een elzenprop, groen of bruin, en worden keurig gesorteerd.

Ik vind bij het opruimen na afloop van de schooldag , in een van de magazijnen binnen de school, twee grote vuilniszakken vol met dit soort materiaal en besluit voor nu alvast het klaar te gaan zetten in de buitenschuur, voor na de vakantie. 

De foto’s van dit rijke buitenspel zijn direct doorgestuurd naar Kommee, met een bedankje erbij.

Tip– Bestel voor direct na de vakantie, de speelmap van Kommee. Het is echt een aanrader.

buitenspelen– inkijkexemplaar
 

Reacties zijn gesloten.